Bu Blogda Ara

29 Nisan 2016 Cuma

İşçi ve Emekçiler Bayramı 1 Mayıs

Sosyalist ülkelerde tatil günü olan 1 Mayıs işçiler tarafından kitle gösterileriyle kutlanır; Bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.

Bizim ülkemizdede maalesef iktidarda kim olursa olsun, sağcı solcu fark etmez siyasi oyunlarla hükümete yüklenilir.

Kutlayanların amacı adı üstünde bayramı bayram gibi yaşayarak o gününün tadı çıkarmaktır.

Dünya üzerinde bir çok ülkede olduğu gibi, özellikle müslüman ülkelerde dediğim gibi hükümette kimlerin olduğunun önemi olmadığı ama iç karışıklık çıkarmak isteyen dış güçlerin parmağı var gibi.

Amaçları sizin bayramınızı zehir etmek değil, amaçları ülke huzurunu bozmak, birlik beraberliğe darbe vurmaktır.

Bazı sendikaların toplu yürüyüşlerine katılan bu dış güçlere ait provokatörler, kişileri galyana getirme veya hertürlü yönlendirme konusunda ihtisas yapmış, istedikleri gibi ufaklı büyüklü kitleleri himayesine almakta zorluk çekmiyorlar.

Bunu anlamayan görmeyen ülkenin vatandaşı, kendi cebindeki parayla maaş verdiği polise, diğer görevlilere, başına getirdiği hükümete herşeyi yapmakla kendini görevli zannederek ülkesine zarar vermekte.

Görevlilere zarar vermekle kalmayıp yine kendi vergisiyle yaptırmış olduğu kamu mallarına zarar vermektedir.

1 Mayıs geldi, yine olaylar, yine kargaşa gibi algılar artık zihinlere yerleşti, Bu algıdan kurtularak Ülkemizin 1 gram malına zarar vermeden heyecan ve mutlulukla kutlamak dileği ile. 


Osmanlı Devleti döneminde işçi örgütlenmesinin en gelişmiş olduğu yer Selanik'ti ve 1911 yılında burada tütün, liman ve pamuk işçileri, 1 Mayıs gösterisi düzenleyerek bu günü kutladılar.

1912 yılında İstanbul`da ilk defa 1 Mayıs kutlaması gerçekleşti.

1923 yılında 1 Mayıs günü yasal olarak "İşçi Bayramı" ilan edildi.

1924`te hükümet kitlesel 1 Mayıs kutlamalarını yasakladı.

1925`te çıkan Takrir-i Sükun Yasası, İşçi Bayramını kutlamayı yasakladı ve uzun yıllar bu yasak geçerliliğini korudu.

1935 yılında 1 Mayıs`a "Bahar ve çiçek Bayramı" adı verildi ve ücretsiz tatil günü ilan edildi.

Türkiye Cumhuriyeti döneminde işçi hareketleri yüzyılın ikinci yarısından itibaren ivme kazandı.

1976 yılında uzun yıllar sonra ilk defa geniş katılımlı 1 Mayıs kutlaması Taksim`de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu`nun organizasyonu altında gerçekleşti.

1977 yılında İstanbul Taksim Meydanı'nda yaklaşık 500 bin kişiyle en geniş katılımlı 1 Mayıs toplantısı düzenlendi. Ancak, göstericilerin üzerine ateş açıldı ve göstericilerden 34'ü, yaralanarak ve üstlerine ateş açılması sonucu çıkan izdihamda ezilerek öldü. 1977 yılının 1 Mayıs günü, tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçti. Askeri darbe hazırlığı olarak yapıldığı MİT tarafından Başbakan Süleyman Demirel'e rapor edilince, Kara Kuvvetleri Komutanı Namık Kemal Ersun derhal re'sen emekliye sevkedildi.
1978'de yüzbinlerce kişi tarafından Taksim Meydanı'nda kutlandı.

1979`da Sıkıyönetim Komutanlığı İstanbul`da miting yapılmasına izin vermedi, sokağa çıkma yasağı ilan etti. Buna rağmen İstanbul sokaklarında yüzbinlere ulaşan rakamlarla korsan 1 Mayıs kutlandı.

1981`de Milli Güvenlik Konseyi 1 Mayıs`ı resmi tatil günü olmaktan çıkardı.

1989`da trafik polisinin açtığı ateş sonucu işçi Mehmet Akif Dalcı yaşamını yitirdi.

1996`da Taksim Meydanı'nın yasaklı olduğu gerekçesiyle Kadıköy`de düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına yaklaşık 150 bin kişi katıldı.

2006 yılında en geniş katılımın yaşandığı ilçe Kadıköy oldu. Çeşitli sendikalar ve gruplar saat 12:00 sularında Rıhtım Caddesi`ne yürüdü. Düzenlenen miting sonrası saat 16:00 sularında gruplar tamamen dağıldı.

2007 yılında 1 Mayıs'ı tekrar Taksim'de kutlayarak aynı zamanda 1977'de olan olayları anmak isteyen grupları polis silah, biber gazı, gaz bombası kullanarak durdurmaya çalıştı. 100'den fazla kişi yaralandı.Valiliğe göre 580, diğer kaynaklara göre 700'e yakın gözaltı gerçekleşti

2008 Nisan'ında, 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edildi.

2009 Nisan'ında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen önergeden sonra 1981'den sonra tekrar resmi bayram olarak kabul edildi.

2009 Nisan Taksim'e çıkılmasına izin verilmedi.

2010 1 Mayıs 140 bin kişinin katılımıyla Taksim'de kutlandı.

Hiç yorum yok: