Bu Blogda Ara

24 Kasım 2015 Salı

Hz. Peygamberin Hayatı

Bütün İnsanlık İçin Müjdeleyici ve Uyarıcı

"Sen ancak bir uyarıcısın, şüphesiz ki biz seni Hak ile müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik. Hiçbir ümmet yoktur ki, ona bir uyarıcı gelmiş olmasın."(Fatır; 23,24)

İlk âyette şöyle denilmek isteniyor: Ey Nebi, senin işin insanlara haber vermek, onları uyarmaktan başka bir şey değildir. Bundan sonra eğer kimse akıllanmıyor,
kötülüklerinden vazgeçmiyorsa, bunun sorumluluğu sana ait değildir. Gözü kör ve kulağı sağır olanlara bir şey yapamazsınız.

İkinci âyette anlatılmak istenen husus Kur'ân-ı Kerim'in diğer birçok yerinde de anlatılmıştır. Şöyle ki, dünyada şimdiye kadar doğmuş olan bütün milletlerin birer peygamberi olmuştur. Ra'd sûresinde de aynı durum belirtilmiştir (âyet; 7). Benzeri buyruklar Nahl sûresi (âyet; 36) ve Şûra sûresi (âyet; 208)nde de yer alıyor. 

Fakat bu hususta herhangi bir yanlış anlamaya yer vermemek için iki noktaya dikkat etmeliyiz. 

Birincisi, bir nebinin vaazı, tebliği ve talimatı ulaşabildiği yerlere kadar yeterlidir. Yani ayrı ayrı yerlere illa birer nebi veya peygamberler gönderilmez. 

Her yerleşim merkezine ve her millete ayrı ayrı peygamberin gelmesi şart değildir. 

İkincisi, bir nebinin talimatı ve bıraktığı eserleri dünyada korunduğu sürece başka bir nebiye gerek yoktur. Her nesil ve her kuşak için ayrı bir nebinin gelmesi gerekli değildir.

Gelecek Konu: Hz. Muhammed, İnsanlık İçin Bir Rahmettir

Hiç yorum yok: